Osynliggörande av män och kvinnor inom politiken

Idag så är det en stor nyhet i olika media att kvinnor ”osynliggörs” i politiken. Det är någon som mätt hur mycket talartid kvinnor resp. män har i Jönköpings kommunfullmäktige och trots i stort sett jämn könsfördelning så pratar män 64% av tiden. Aj, aj, aj. Så får det tydligen inte vara. Bara en sådan sak som att man mäter sådant… Suck.

Jag kollade på partiledardebatten på TV i onsdags. Avslutningsdebatt från riksdagen. Det jag tänkte på där är att debatten inte handlade om mig eftersom jag är man. Partiledarna debatterade kvinnornas situation. Reinfeldt (M) ville sänka skatter, ha statsfinanserna under kontroll och försvara välfärden för kvinnornas skull. Sahlin (S) ville försvara välfärden för kvinnornas skull. I alla dom exempel som togs upp så var hittepåpersonen en kvinna; Hägglund (KD) illustrerade vad som skulle hända om vänsterpartierna skulle höja fastighetsskatten med ”en kvinna som bor i villa i Vaxholm får då 42.000 kronor mer i skatt per år” (ungefärligt citat). Varför var det viktigt att specificera könet på personen? Räckte det inte med att säga ”en person som…”? Och hade inte en man som ägt samma villa fått lika mycket högre skatt? Ohly (V) exemplifierade arbetslösa ungdomar med en ung tjej. Slump att det var en tjej?

Som exempel här kommer utdrag (hämtat från riksdagens protokoll) i en ordväxling mellan Reinfeldt (M) och Sahlin (S). Ber om ursäkt för att det kanske är taget ur sitt sammanhang men ni får hålla till godo. Det är ett replikskifte men jag har tagit bort vissa delar så det är därför det kanske är svårt att hänga med. Borttagen text illustreras med […].

Reinfeldt: ” […] Mona Sahlin tänker sig att finansiera sin a-kassereform med höjda skatter för folk som jobbar. Vi har tittat på dem som nu finns i a-kassesystemet. Av de 3,4 miljoner som är i a-kassesystemet tänker De rödgröna höja skatten för 1,8 miljoner. De kommer också att höja skatten för 1,2 miljoner som står utanför a-kassesystemet, men låt oss titta på de 1,8 miljoner som finns inne i a-kassesystemet. Mona Sahlin tänker höja skatten för alla dem, och 63 procent av dem är kvinnor. 

Hon tänker alltså medvetet höja skatten för kvinnor som jobbar – och nu talar vi om Kommunal, vi talar om lärare och vi talar om kvinnodominerade yrken – för att finansiera lättnader av a-kasseavgiften som huvudsakligen riktar sig till män. Det är Mona Sahlins politik, och det är en skattesmäll för kvinnor. 

Jag har frågat Mona Sahlin förut: Varför höjer du skatten för kvinnor som jobbar? Jag får aldrig några svar. Vad har de gjort för ont? Varför ska det löna sig så dåligt för lågavlönade kvinnor i Sverige att arbeta, och varför går du till val på att göra det ännu mindre lönsamt för dessa lågavlönade kvinnor att arbeta?

Sahlin: ” […] Det är inte ont att få ett rättvist skattesystem som gör att de kvinnorna också får möjlighet till fler arbetskamrater och som gör att också Kommunals tjej känner solidaritet med hotellstäderskan som med ditt förslag får betala fem gånger mer i a-kasseavgift än vad en läkare får. 

Den svenska modellen betyder också solidaritet. Det vet Kommunals tjejer. Det vet jag. Det vet en rödgrön regering efter höstens val. Jag kan inte vänta, Fredrik Reinfeldt, på att få göra det på riktigt i Sverige efter den 19 september. Svenska kvinnor förtjänar inte mer vårdnadsbidrag utan fler arbetskamrater och starkare välfärd. Det är inte ont. Det är gott.

Reinfeldt: ”Herr talman! Detta var säkert uttryck för en djupt känd övertygelse hos Mona Sahlin, men det var rimligen inte ett svar på frågan. 

Hur kom du på idén, Mona Sahlin, att lågavlönade kvinnor ska betala mer i skatt? Är ditt besked till lärarrummen, vårdcentralerna och till kvinnorna runt om i Sverige att din definition av solidaritet är att de ska få mindre pengar kvar när de jobbar? Är det din solidaritet, Mona Sahlin? 

Jag har suttit och pratat med dessa kvinnor genom hela denna mandatperiod. Deras entydiga besked är att det lönar sig för dåligt att arbeta i Sverige. Det här är det första de säger till mig: Vi jobbar så hårt och vi får så lite lön för mödan. Mona Sahlins besked är: Ni får för mycket! Vi ska ta pengar från er, och vi ska rikta pengarna till att sänka avgifterna för män som jobbar. 

Där har du din solidaritet, Mona Sahlin! Om detta blir det absolut strid i höstens valrörelse. Sveriges kvinnor förtjänar bättre. Det ska löna sig ännu bättre att arbeta, och jag kommer verkligen att se till att stå upp för den politiken genom hela denna valrörelse fram till valdagen.”.

Sahlin: ” […] Jag träffar också kvinnor. Vi måste träffa väldigt olika kvinnor, för de kvinnor jag träffar säger: Vi vill ha jobb, vi vill ha mindre grupper i barnomsorgen och vi vill ha dagis som är öppet när vi faktiskt jobbar. De säger också så här: Vi tycker att det är rimligt att dela på risken också för arbetslöshet. Vi tycker att det är bra om alla är med och betalar 80 kronor och att några betalar mer därför att de som har de största riskerna också ska få det största stödet. […] ”.

Jag tycker att fokus här ligger på kvinnor och att det politiska fokuset ligger på kvinnor.

När Reinfeldt berättar om att han pratat med många kvinnor så kan jag inte låta bli att tänka på den turné han gjorde för något år sedan (eller har han gjort flera? Blir osäker) där han ville prata med kvinnor inom offentlig sektor. Han åkte runt till förskolor, vårdcentraler och äldreboenden och liknande arbetsplatser och ville prata med kvinnorna som arbetade där. Säkerligen jobbade en och annan man på dessa ställen men Reinfeldt var petig och ville enbart träffa kvinnorna. Än i denna dag undrar jag hur man löste det med männen som råkade jobba den dagen Reinfeldt skulle komma på besök; fick dom gå hem med lön eller utan lön eller fick dom vänta utanför under själva besöket eller vänta i något annat rum eller hur löste man det rent praktiskt medan statsministern satt och åt tårta med kvinnorna på samma arbetsplats?

Kvinnor är i politiskt fokus. Skulle vara intressant att göra en könsräkning när det gäller exempelmänniskor som politiker använder i debatten för att åskådliggöra hur bra den egna politiken är eller hur dålig den politiska motståndarens politik är. Och det vore intressant att räkna hur ofta politiker säger att dom gör saker för kvinnor och hur ofta dom gör saker för män. Har någon någongång hört en politiker säga ”vi måste göra det här för männens skull” eller ”vi måste förbättra för män”? Har ni hört något parti som sagt att dom måste locka fler manliga väljare?

Jag avslutar med ett citat från Reinfeldts inledningsanförande som inledde partiledardebatten i onsdags: ”När man fredar ekonomin är det viktigt för alla, men viktigast tror jag att det är för kvinnorna. Återigen: När det blir ofärd, när man tappar greppet om offentliga finanser, hur ser det ut då, när välfärden skärs ned? Vilka är det som får ta över bördan i ett samhälle som inte fungerar? Det gäller i någon mån alla, men särskilt tydligt gäller det kvinnor – kvinnor som vårdar åldrande män, kvinnor som tar ansvar för åldrande föräldrar, kvinnor som känner ansvar för barn som inte trivs i förskola och skola. För kvinnor är det viktigt att stå upp och ha ordning i offentliga finanser. Vi har gjort det genom en svår kris. Vi söker mandat för att göra det även under nästa mandatperiod. 

(Applåder)”.

Wordcount:

Kvinnor nämns 44 gånger i protokollet från debatten. Män nämns sju gånger.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Osynliggörande av män och kvinnor inom politiken

  1. Lina Eriksson skriver:

    Ja, vad säger man??
    Vad som borde vara mest förvånande är att feministlobbyn hela tiden säger att männen är i fokus när så, så gott som aldrig är fallet. Förutom som förövare förstås. Varför säger ingen ifrån?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s