Invandring ur en ekonomisk synvinkel

Jag läser i Gefle Dagblad idag (hittar ej på nätet) en liten ledarnotis med rubriken Siffersmiskade SD. Den handlar om den utredning som UD nyligen presenterade om att invandring ger ökade exportintäkter till Sverige. Dom ökade exportintäkterna är sju miljarder per 12.000 invandrare. Alltså ungefär 583 tusen per invandrare. I GD står det att det här är mardrömssiffror för Jimmie Åkesson (SD) och att det nu blir svårt att försvara SDs ”låtsasbudget” där SD vill spara 78 miljarder genom att minska flyktinginvandringen med ungefär 90% (så att Sverige kommer att ta emot ungefär lika många som Danmark men ändå betydligt fler än Finland, om man nu ska jämföra siffror mellan länder).

Jag har som sagt inte sett den där UD-utredningen men på något sätt känns det orimligt att varje invandrare skulle generera 583 tusen kronor till statskassan på grund av ökad export. Eller menar dom bara att exporten brutto ökar med 583 tusen? I sådana fall så är ju en besparing på 78 miljarder i statskassan inte alls orimlig om man jämför med en minskande export. Statskassan och exporten hör ju inte ihop så där direkt. För att ta något konkret exempel: det är ju inte så att om Sverige får ta emot 24.000 fler flyktingar nästa år så ökar budgetutrymmet med 14 miljarder nästa år så att vi kan finansiera en tandvårdsreform som gör det lika billigt att gå till tandläkaren som till andra läkare. Till exempel. Lika med att om Sverige nästa år tar emot 24.000 färre flyktingar så måste vi höja skatterna med 1555 kronor per person (14 miljarder / 9 miljoner). Så kan man inte räkna!

Intressant är också det faktum att nu helt plötsligt så gick det tydligen att räkna på vad invandringen kostar Sverige! SD har ju krävt länge att det ska göras någon utredning om vad invandringen verkligen kostar. Som SD skriver i sin budget så är det svårt för dom att göra en exakt budget eftersom dom räknar med att spara pengar på minskad invandring men eftersom ingen vill räkna på vad den kostar så blir det bara mer eller mindre kvalificerade gissningar. SDs krav på beräkningar brukar bemötas med att man inte kan räkna på vad människor kostar och att vi inte räknar på vad andra kostar så varför ska vi då räkna på just invandrare? Märkligt argument. Jag tycker vi räknar hela tiden på vad sjukvård och sjukskrivningar kostar, vad arbetslösheten kostar, barn, äldre, kriminella, personer i sk utanförskap you name it. Men invandringen, nej, där är det stopp. Man ska tydligen inte räkna vad den kostar. Men nu gjorde UD ett undantag, tydligen, och undersökningen slås upp stort i media. Hm… låt mig gissa att om en sådan här undersökning kommit fram till något annat än att invandrare är lönsamma så skulle undersökningen inte slagits upp lika stort. Det KAN vara så att man inte får räkna på vad invandring kostar om man kommer fram till att den kostar men om man kommer fram till att den är lönsam så får man räkna på den.

Även om jag är skeptisk till siffrorna och framförallt hur dom tolkas i media så tror jag absolut att invandring ökar exporten. Jag vet inte hur stor Sveriges kommersiella export till Somalia, Irak och Afghanistan är men helt klart kommer vi att ha nytta av att så många svenskar har kontakter där när dessa länder ska uppbyggas eller återuppbyggas. Då behöver dom allt från råvaror till arbetskraft och kanske kan Sverige då bli en viktig handelspartner.

Appropå ingenting: läser i samma Gefle Dagblad nu idag att SDs partilokal här i Gävle vandaliserats igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Träskivorna som sitter för fönstren (dom sattes upp sedan fönstren krossades hela tiden) hade brutits bort och så var fönstren krossade. Klistermärken för fackföreningen Syndikalisterna hade klistrats upp. Så himla tråkigt med sådant här.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Invandring ur en ekonomisk synvinkel

 1. seww skriver:

  Jo du har såt rätt där.
  Vi får veta via medier exakt vad äldreomsorgen etc kostar men inte invandringen. Du råkade aldrig se skuggbudgeten som Borg släppte med vårbudgeten?
  Den innehöll ju en himla massa extra ökningar just till invandrare, och vi snackar om många många procent. Allt pga. en högre invandring.

  Klart också att nå så fina människor som kallar sig för ”Syndikalisterna” ska förstöra SD’s lokaler. Älskar verkligen såna människor som verkar veta så mycket bättre än oss andra. Samma med det sk. Rättvisepartiet. Rättvisa för vem då?

  Detta sjuka land. Tur att man har en plan B om vänsterpatrasket kommer till makten i höst…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s